Thursday, August 29, 2019

Clasificarea vinurilor in functie de diverse criterii importante


Ca sa intelegi de ce anume un vin este mai bun decat altul pentru un anumit preparat si de ce avem vinuri rosii si albe, seci si demiseci, dulci si demidulci, trebuie sa cunosti clasificarea vinurilor. Clasificarea vinurilor este una complexa, pe diferite criterii de la culoare si gust, pana perioada si zona de recoltare. Atunci cand vedem pe sticle denumirea DOC, denumire de origine controlata, insemnand pe scurt ca strugurii provin strict din arealul DOC mentionat pe eticheta, fac parte din categoria Vitis Vinifera, iar vinificarea de asemenea are loc tot in acel areal. Clasificarea IG, indicatie geografica, si se refera la faptul ca maxim 15% din struguri pot proveni din alte arealuri IG, vinificarea trebuie sa aiba loc in arealul IG mentionat pe eticheta, iar strugurii pot proveni si din incrucisari ale speciei Vitis Vinifera cu alte specii de genul Vitis.  In functie de culoare avem trei tipuri de vinuri, rosii, roze, albe. Stim bine ca vinurile rosii au tanin mai mult, iar cele mai acide sunt potrivite pentru invechire, sunt din soiuri de struguri precum Merlot sau Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Malbec, Shiraz, culoarea lor e data de pielita bobului de strugure, culoarea mai intensa inseamna ca mustul a stat mai mult in contact cu pielita. Vinurile albe sunt din soiuri foarte cunoscute, Chardonnay, Rielsing, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, cele rose sunt derivate din soiurile de struguri rosii. Mustul in acest caz ramane in contact cu pielitele pentru scurte perioade de timp. Interesant este ca din soiuri de struguri rosii producem si vinuri albe.
Pe langa vinurile DOC si IG, mai exista vin varietal, care contine doar denumirea de soi, precum si vin care nu contine nici unul din atributele descrise mai sus ci numai daca este sec, demisec, dulce sau demidulce. Vinurile care au originea controlata sau DOC, sunt aprobate de Ministerul Agriculturii, iar cunoscatorii aleg preponderent aceste tipuri de vinuri pentru ca intreg procesul de productie si de cultivare, culegere este realizat in conformitate cu niste standarde foarte ridicate. În funcţie de stadiul de maturare a strugurilor precum si de calitatea lor la momentul recoltei, exista cateva trepte de calitate: C.M.D. – struguri culeşi la maturitate deplină, C.T. –struguri culeşi târziu, C.I.B. – struguri culeşi la înnobilarea boabelor.
Mai avem si vinuri de origine controlata cu trepte de calitate, DOCC, care depasesc taria alcoolica 11.5%, strugurii sunt culesi la maturitate deplina, culesi tarziu sau culesi la innobilare. Desigur, vinurile mai sunt clasificate in functie de cantitatea de zaharuri naturale (glucoza si fructoza). Astfel avem vinuri seci, contin zahar rezidual sub 4g/l, demiseci, cu un continut de zaharuri reziduale intre 4 si 12 g/l, demidulce, intre 12 si 50 g/l, dulce, de peste 50 g/l.
Maturarea are loc butoaie de stejar cu provenienta din diferite parti ale lumii si cu un anum it grad de prajire, iar invechirea se face la sticla, cu pastrate in conditii specifice pentru a mentine calitatea vinului. pot avea loc in butoaie, in sticle, avem vinuri vechi, vinuri cu diverse grade de maturare,
La Crama Budureasca si pe budureasca.ro veti putea descoperi vinuri romanesti premiate din soiuri romanesti, Feteasca Neagra, Feteasca Regala, Tamaioasa Romaneasca, Busuioaca de Bohotin. Gama de vinuri propuse pe budureasca.ro este variata, gasiti o mare varietate de vinuri nobile, spumante, organice, miniaturi. Pe lista de produse de la Budureasca intalnim 36 de vinuri seci, 17 vinuri demiseci, trei vinuri dulci, doua vinuri demidulci si doua vinuri spumante brute. Rosu, alb sau rose, cu medalii de aur, argint, bronz la cele mai importante competitii internationale, vinul de la Crama Budureasca se poate servi la mese festive sau la cele obisnuite, este usor de asociat cu preparate culinare si dispune de arome unice datorate terroir-ului din Dealu Mare.

No comments:

Post a Comment